Hockai – Ontdekkingswandeling Bayehon

By | November 3, 2004

Wandeling gedaan: 3 november 2004
Wandeling: 5/5
Moeilijkheidsgraad: 2/5
Afstand: Ongeveer 9 km
Locatie: België – Ardennen – Provincie Luxemburg – Hockai

Foto’s


Wegbeschrijving
Via de E42 Verviers-Malmedy, afrit 10 Hockai. Van daaruit richting Xhoiffraix en volgen tot Longfaye. Daar volgt u het bordje “Auberge de Moulin du Bayehon”. U parkeert de wagen beneden in de bocht aan de brug. Daar staat tevens een informatiebord over de wandeling.

Wandeling
Van de watervallen van Coo heeft iedereen wellicht al gehoord. Niet zo heel ver daarvandaan ligt echter een natuurlijke waterval, de “grootste” van België zelfs. Nieuwsgierig als we zijn willen we die wel eens zien… Op naar Longfaye, voor de ontdekkingswandeling aan de Bayehon. Deze ontdekkingwandeling neemt maar ongeveer 3 uurtjes weg van je tijd, en zo heb je ineens de hele Ardennen gezien: berg en dal, veen en wei. Van een ontdekking gesproken!

We zijn vertrokken: vanaf het bruggetje lopen we het pad af dat lichtjes naar beneden loopt. Na een paar honderd meter, de Moulin du Bayehon voorbij, besluit Steven om niet het bruggetje te nemen over de rivier, maar even zijn schoenen te testen. Gelukkig is het niet al te diep, desondanks houd hij er toch een paar natte kousen aan over. Van een tegenligger komen we te weten dat iets verderop een brugje is weggespoeld. Hadden we onze zwemshort maar meegenomen… Maar natuurlijk, avonturiers dat we zijn, trekken we ons hier niets van aan en lopen we gewoon verder.

Na nog enkele bruggetjes te hebben gepasseerd, verlaten we de Bayehon-vallei en kiezen we ervoor een zijriviertje te volgen. Na nog even verder gewandeld te hebben komen we, rara, weer een bruggetje tegen waarmee we natuurlijk zonder problemen de andere oever bereikten. Na een kilometer verder het slingerende bijriviertje gevolgd te hebben, komen we aan de rand van het bos. Even de baan schuin naar rechts oversteken, en alweer de bossen in.

We blijven mooi de bordjes volgen, passeren een hele hoop vliegezwammen en we aanschouwen nog enkele buizerds die boven de wei op zoek waren naar hun vieruurtje. Beetje een drassig pad dat we hebben uitgekozen, maar toch komen we droog aan op een mooi uitzichtpunt. Na nog wat verder te hebben gelopen komen we aan een fantastisch mooie picknickplaats. En jawel, een gloednieuwe picknicktafel. Tijd voor ons vieruurtje.

Nu onze oude knarsende dieselmotor weer bijgetankt is, kunnen we weer verder naar de plaats waarvoor we gekomen zijn, de “Cascade du Bayehon”. Dit is een negen meter hoge “natuurlijke” waterval, de hoogste van België. Even een fotootje nemen en verder. We wandelen in één keer door naar de auto.

Kort samengevat: Een absolute aanrader voor iedereen die de schoonheid van onze prachtige Ardennen wil ontdekken en/of er nog meer van te genieten.
De wandeling is 9km lang en volgt de groene, rechthoekige markeringen, die overigens heel goed aangegeven zijn. Als je dan toch nog twijfelt: rechtdoor volgen.

Wandelkaart


6 thoughts on “Hockai – Ontdekkingswandeling Bayehon

 1. ann

  We hebben vorig weekend deze wandeling gedaan. Het was prachtig in de sneeuw. Bedankt!

 2. De lustige stappers

  Wij hebben deze wandeling vandaag gedaan in een dik pak sneeuw: heel mooie, afwisselende en goed bewegwijzerde wandeling. We vragen ons wel af of de verhoudingen op het bovenstaande kaartje correct zijn? Alleszins een aanrader!

 3. Rosa

  Ook wij hebben afgelopen weekend exact dezelfde wandeling gedaan, maar helaas de beloofde waterval nergens kunnen vinden.
  Zelfs de bordjes die naar de Cascade de Bayehon verwezen hebben ons niet veel meer dan een smal stroompje uit een rotsspleet laten zien. Is dat Belgisch trots geweest?
  Of hebben we het gemist?

 4. Anonymous

  De watervallen van Coo zijn inderdaad meer spectaculair, maar vor de grootste natuurlijke waterval is die rotsspleet inderdaad onze Belgische trots…

 5. Marc

  Ook wreed goed moeten zoeken voor die waterval … haha … nu ja, een verval van negen meter op honderd meter is ook een waterval natuurlijk, want dat spleetje daar waarvan sprake is zeker geen negen meter hoog. Maar het blijft een mooie wandeling. Wel een paar keer verkeerd gelopen, het is niet zo duidelijk als het lijkt soms. Misschien hadden we die wandelkaart beter niet bij de hand gehad !?

 6. Patrick

  Ik vond de wandeling en de waterval echt wel de moeite waard. Vermits ik er was toen de sneeuw in december 2008 aan het afsmelten was, kon de watermassa, die naar beneden viel, meer dan aanvaardbaar genoemd. De Bayehon is op dat vlak te vergelijken met de Ninlinspo in Nonceveux.

Comments are closed.