Achouffe – Promenade des Crêtes

By | November 5, 2004

Wandeling gedaan: 5 november 2004
Wandeling: 4/5
Moeilijkheidsgraad: 3/5
Afstand: Ongeveer 5 km
Locatie: België – Ardennen – Provincie Luxemburg – Achouffe

Foto’s
Wegbeschrijving
U bereikt Achouffe het beste langs de E 25 Bastonge – Luxembourg, u neemt afrit 51 Houffalize. De afrit genomen gaat u naar rechts richting Baraque Fraiture. Een kleine kilometer na de afrit, en net na een Suzuki-garage, volgt u links de wegwijzer naar Achouffe. U rijdt Achouffe binnen en zoekt een parkeerplaats in de buurt van het kerkje.

Wandeling
U gaat met de rug naar de deur van het kerkje staan en gaat links. Je wandelt rechtdoor de straat die stijgt in. Volg de bocht naar rechts. Direct word je voelen we de stevige klim in onze kuiten. Wanneer je bijna boven bent buigt de weg verder naar rechts, u neemt echter het bospad recht voor u. Met wat geluk ziet u rechts van u enkele “Highland koeien”. Je loopt nu tussen naaldbos en wei, na enkele honderden meters gaat er links van u een pad naar beneden wat na 50 meter weer steil naar boven gaat. U slaat dit pad in en blijft dit altijd volgen. U passeert een wei en loopt door gekapt bos. Hier moet je even oppassen, want je kan hier zowel Julius Caesar, als een boom van een vent tegen het lijf lopen (zie foto’s). Na deze obstakels achter je te hebben gelaten, loopt het paadje steil naar beneden, dit is gedecoreerd met enkele rotsblokjes.
Aan “Les brulés aux grand sart” volgt u de “promenade des Crêtes” naar links en volgt de buiging naar rechts op een bredere bosweg. Na 150 meter word dit een smal, steil dalend pad dat rechts naast de rots afbuigt.
Verder loopt u weer bijna met uw neus tegen een rots, hier loopt een pad naar beneden en een pad naar boven. We nemen het pad naar boven waar we onze vier maal vier in actie moeten zetten om boven op de crêtes te geraken. Vuile handen verzekerd! Boven gekomen volgt u het dalende pad. Uit het dal hoort u de ruis van de “Belle Meuse”. Jawel, een stevige afdaling en enkele zweetdruppeltjes later staan we beneden bij de samenvloeiing van de “Belle Meuse” en de “Martin Moulin”. Hier nemen wij een kleine pauze.
We gaan verder en nemen links het pad dat de “Martin Moulin” stroomopwaarts volgt. Hier moet u wel goed oppassen, de modder onder je voeten maakt het je niet gemakkelijk. Je blijft in elk geval volgen tot je aan een bruggetje komt dat je naar de linkeroever van dit riviertje brengt. Volg het pad verder stroomopwaarts en u zal zien dat u naast een wei komt en even later langs de visvijver van taverne “La Grange” waar wij nog een “Chouffken” gaan drinken. Op de asfaltbaan gekomen, ga je links terug het centrum van Achouffe in.

Kort samengevat: Een onverwacht boeiende wandeling. Eén goede raad: laat u niet afschrikken door het eerste stukje asfalt, vanaf je het bos in duikt is deze wandeling beslist de moeite.

Wandelkaart

9 thoughts on “Achouffe – Promenade des Crêtes

 1. bob

  Zeker een aanrader, maar doe de route niet in omgekeerde volgorde (ik wil zeggen 1st choufkes en dan wandelen). ‘t Was plezant.

 2. Katia

  Hallo,
  precies wel een leuke wandeling. Zijn er wegwijzers aangeduid? Weten jullie nog andere wandelingen in achouffe en omstreken? Misschien ook een wandeling om met de buggy te doen? Dan kan ons dochtertje ook eens mee.
  Groetjes Katia

 3. Paul

  Leuke site.
  Mijn wandelhart klopt in de Ardennen, maar mijn "knie-artrose" mildert mijn enthousiasme van 20 km en meer-wandelingen.
  Na zovele jaren en zovele km krijg ik precies "een dejà-vue" onderwegen…
  De wandelafstand wordt korter, de streekbieren-pauzes langer.
  Je wordt ouder papa!
  Achouffe, tot seffens…

 4. Sluyts Daniël

  Wij gaan al drie jaar een week in februari en een week in oktober in Achouffe, Wibrin, Nadrin en noem ze daar maar op wandelen.
  En nog hebben we ze nog niet allemaal gedaan.
  Daar is het een echt wandel paradijs.
  Mischien wel door de choufkes.

 5. Dominique Fierens

  Wij hebben denk ik ook deze wandeling gedaan maar is dit dan wat ze noemen In de vallei van de Feeen??
  Tis in ieder geval een zeer mooie wandeling dat ik beslist nog wel zou willen doen
  Heb ze ook opgeslagen in mijn wandel GPS

 6. Chris Bianca en Harvey

  Super leuke wandeling met veel afwisseling. We hebben deze wandeling gedaan met onze hond en die heeft er ook enorm van genoten. Met al zijn halsbrekende toeren die hij uitstak, vind ik het ongelofelijk dat hij zonder gebroken poten er vanaf is gekomen. Botten of laarzen zijn wel aan te raden, vooral dan in de 2de helft van de wandeling, maar enorm de moeite ! ! !

 7. Onselaere David

  Deze wandeling is zeker de moeite waard. Constant naar boven en terug naar beneden. Bij regenweer misschien een beetje gevaarlijk, maar da maakt het ook leuker.
  Deze route wordt aangeduid als de T-route.
  Wij zijn in achouffe vertokken en hebben eerst de G-route gevolgd. Op een bepaald punt komt men dan aan een splitsing met de T-route en kan men deze T-route verder volgen en het bos in trekken.
  Ik schat wel dat de wadeling dan wel ongeveer dubbel zo lang wordt en ongeveer een kleine 2.15 u duurt.

 8. Roger Vande Keybus

  Zowel in Nadrin als in Berismenil kan je in de plaatselijke kruidenierszaak een uitstekende wandelkaart vinden:
  L’Ourthe Superieure – schaal 1/20000
  Prijs:¤ 4,50

 9. Kurt Verstraelen

  Dit is inderdaad de T-wandeling op de kaart van L’Ourthe Superieure. Het huidige traject is een klein beetje verlegd (de steile afdaling naar de Ourthe is veranderd)en persoonlijk vind ik ze nu nog leuker. Ook een aanrader is wandeling 27 die ook vertrekt vanuit Achouffe.

Comments are closed.