Samrée

By | December 14, 2006

Wandeling gedaan 10 december 2006.
Wandeling: 4/5
Moeilijkheidsgraad: 3,5/5
Afstand: Ongeveer 13,5 km
Locatie: België – Ardennen – Provincie Luxemburg – Samrée

Foto’s


Wegbeschrijving
U bereikt Samrée het beste langs de E 25 Bastonge – Luxembourg, u neemt afrit 51 Houffalize. Volg de wegwijzers richting La Roche-en-Ardenne. Onderweg ziet u een wegwijzer Samrée. Parkeren kan aan de kerk of aan het speelpleintje op 100m van de kerk.

Wandeling
Vertrekken doen we aan het speelpleintje in Samrée, op een honderdtal meter van de kerk. We keren onze rug naar het pleintje toe, teken de weg over en gaan rechts een doodlopende weg in. Op deze weg gaat u meteen linksaf. Enkele honderden meter verder komt u een Y-splitsing tegen, waar u rechtsaf gaat. Vanaf hier wordt het wandelen in uitgestrekte bossen.

Na een grote weide op uw linkerkant, komt u weer een Y-splitsing tegen. Hier kiest u de linkse weg, waar bordjes voor wandeling 11 en 12 hangen. Even verder komt u alweer bij een Y-splitsing waar u de rechtse weg neemt. Iets verder komen we een wildrooster tegen, waar u over stapt of door het poortje voorbij gaat. Vanaf hier is er een grote kans op wild!

Bij de eerste viersprong gaat u rechtdoor, bij de tweede ook. De weg buigt hier zacht naar rechts, langs een moerasje. Vervolgens komt links uit het bos een weggetje, waarop u een houten slagboom ziet. Achter deze slagboom is een rustgebied, waar u als wandelaar niet in mag. Tot onze grote verbazing zagen we hier tijdens onze wandeling op enkele meters afstand een troep everzwijnen! U gaat niet op het weggetje met de slagboom, maar gewoon rechtdoor tot een grote splitsing. Op deze splitsing neemt u de enige dalende weg, rechts van een valleitje met stromend water.

U gaat voorbij een ingestorte muur op uw rechterkant, waarna iets verder weer een wildrooster is, waar u weer over gaat tot bij een vijver met picknickbanken. Op de verharde weg gaat u links, tot bij de eerste Y-splitsing waar u rechtsaf gaat, richting La Roche-en-Ardenne. Op dit stuk weg is het steeds rechtdoor, voorbij Croix Jean Burée en de chapelle Sainte-Margrite. Volg de pijlen “Parc à gibier”, steeds klimmend.

Net voorbij de parking van het parc à gibier is een weggetje naar links. Deze volgt u, licht klimmend. Als bij wonder treffen we hier weer wild! 3 herten in het bos, genietend van de late herfstzon tussen de takken van een omgevallen boom. Bij een splitsing die er eigenlijk geen is, staat een paal met een cijfer 3. Neem de linkse weg, nog steeds stijgend.

Bij een viersprong gaat u rechts, waar u iets verder een bordje met de hoogte treft (Prangeleux du Gros Chêne). Voorbij halfweg de klim, Samrée ligt op ongeveer 530m… Meteen volgt een Y-spliting, waar u rechts gaat, wandeling 6 en 11 volgend. Bij een kruising met een asfaltweg ziet u alweer een wildrooster. Rechtdoor, erover en het bos in! Vanaf hier is het heel makkelijk: steeds rechtdoor, het bos verlaten over alweer een wildrooster. Bij het binnengaan van Samrée, na het bord bebouwde kom, is het rechtsaf, weer naar de parking toe.

Kort samengevat: Fantastische wandeling! Mooie en uitgestrekte bossen, frisse lucht, soms knappe plekjes. Onze ontmoetingen met wild zullen de euforie omtrent deze tocht nog wel wat aanwakkeren, maar deze wandeling is zeker de moeite waard! Kinderwagens kunnen niet mee op het terrein. De wandeling is ongeveer 13,5 km lang.

2 thoughts on “Samrée

 1. Tienne

  Eerst een kleine opmerking het is wel de route beschrijving naar Samree dat u bedoeld. Engreux ligt aan de andere kant van de Ourthe
  Ik doe al sinds meerdere jaren wandelingen in de Ardennen maar dan aangegeven wandelingen via de plaatselijke VVV kantoren daar ik steeds, en graag, alleen wandel en daardoor meer van de rust en de natuur geniet en alzo me veiliger voel.
  Wat deze rubriek betrefd vind ik het een mooi en noodzakelijk iets om nog meer mensen aan te sporen om onze Ardennen al wandelend te verkennen.
  Voor mij reeds verkende gebieden zijn Nassogne en deelgemeenten, Hotton en gemeenten, Rendeux, Marcourt, La Roche, Bérisminiel en nu ben ik bezig aan de driehoek Nadrin – Achouffe – Engreux (Vellereux) maar steeds wandelingen via VVV kantoren
  Nog veel wandel genot

 2. marc grigis

  heb de laatste weken alle wandelingen rond Engreux, Vellereux, Mabompré en Bonnerue gedaan. Alle wandelingen zeker aan te bevelen maar ZEKER NIET wandeling nr 1 die aan de kerk van Engreux vertrekt. Dit was mijn slechtste wandeling ooit in de ardennen. Gewoon niets te zien of te beleven. Ik kan je ook aanbevelen om in de herberg Le vieil Engreux forel, hinde of everzwijn te gaan eten. Buiten seizoen wel op maandag en dinsdag gesloten.
  Veel plezier en neem toch maar een topografische kaart mee, vele aanduidingen zijn verdwenen door het ontbossen.
  Marc

Comments are closed.